Artikkelit

Start / Artikkelit / Sauna – paikka, jossa voit olla oma itsesi

Sauna – paikka, jossa voit olla oma itsesi

Maailma on täynnä ihmisiä, joille status on kaikista tärkein. On tärkeää, että sinulla on oikeanlaiset vaatteet, oikeanlainen tyyli, kampaus ja auto. Puhumattakaan siitä, että sinut pitää nähdä oikeiden ihmisten seurassa. Kaikki tämä vain osoittaaksesi, että olet menestynyt, joku, jota katsoa ylöspäin ja ottaa vakavasti. Ihmisillä ei ole koskaan aikaisemmin ollut samanlaista pakkomiellettä oikean aseman saavuttamisesta.

Mutta on hengähdyshetkiä, paikkoja, joissa voit olla oma itsesi. Yksi niistä on sauna. Täällä et vain puhdistu kehon kuonatuotteista hikoilemalla, saunassa puhdistamme myös sisällämme olevan. Saunassa kukaan ei näe, oletko rikas vai köyhä tai sitä, onko sinulla italialaiset merkkikengät kengät tai muovisandaalit oven ulkopuolella. Täällä voit päästää irti kaikista vaatimuksista ja odotuksista ja olla täysin oma itsesi. Tämä on paikka, jota jokainen tarvitsee.

Saunassa ei vain vietetä aikaa luokkarajoista riippumatta. Sukupuolella tai iällä ei myöskään ole väliä. Sauna on tyhjä huone ja käytettävissä ovat vain lauteet ja kiuas. Jotkut tykkäävät jutella saunassa ja se on tietenkin hienoa. Joillekin sauna on paitsi tila puhdistautumiseen, myös sosiaalinen kokoontumispaikka, ehkä juuri siksi, että sinua ei arvioida taloudellisen asemasi perusteella, vaan kaikki saunassa olevat ovat tasavertaisia. On mahdotonta tietää, onko pyyhkeeseen pukeutuneella paljon rahaa tilillä, tai sitä onko hän tavallinen työntekijä vai johtaja, pappi vai työtön. Saunassa kaikki ovat tasa-arvoisia.

Eikä saunassa voi tehdä muuta kuin puhua, joten oikeassa seurassa voi keksiä pitkiä tarinoita aikaisemmista saunomiskerroista, värikkäistä saunojista tai jostakin aivan muusta. Suomessa, jossa sauna on lähes uskonto, tehtiin vuonna 2010 elokuva "Alaton mies", jossa miehet tapaavat saunassa ja keskustelevat tunteista. Mutta tietenkin myös naiset voivat tehdä niin! Suomalainen toimittaja Anne Hietanen on tehnyt koko sarjan haastatteluja saunassa, jossa jokaisessa jaksossa hän haastatteli toista naista hänen suhteestaan kehoonsa.

Paljon ja pitkään puhuminen ei ehkä ole tyypillisintä suomalaisille, jotka koetaan usein hieman hiljaisiksi ja sisäänpäin kääntyneiksi, ja on yhtä miellyttävää istua hiljaa ja nauttia saunaa ympäröivästä voimakkaasta lämmöstä, kunnes on aika mennä taas ulos. Jos et halua, sinun ei tarvitse sanoa mitään.