Artikkelit

Start / Artikkelit / Saunan rakentaminen ja eristäminen

Saunan rakentaminen ja eristäminen

Saunan rakentaminen

Saunan rakentaminen ja eristäminen ei ole erityisen hankalaa, mutta on olemassa muutamia asioita, jotka kannattaa ottaa huomioon saadakseen täydellisen lopputuloksen.

Eristäminen

Ensimmäinen askel on saunan eristäminen. Se voi tuntua merkityksettömältä, koska tila on pieni ja sitä lämmitetään vain ajoittain ja niin korkeaan lämpötilaan, että muutamalla millillä eristysmateriaalia ei luulisi olevan mitään merkitystä. Mutta jos ei laiminlyö eristystä, lämmitys tapahtuu nopeammin ja lisäksi lämpötila pysyy helpommin tasaisella ja miellyttävällä tasolla.

Laita 45–70 mm:n eristys sekä seiniin että kattoon. Mielellään lasivillaa, joka on palamatonta, pitää muotonsa ja on helppo työstettävä. Ulkoseinissä tulee olla vähintään 20 mm:n ilmaraot saunan ja ulkoseinän välissä. Sama pätee kattoon.

Valitse paneeli

Eri puulajeilla on erilaiset ominaisuudet. Sen lisäksi, että ne eroavat väriltään, niillä on myös eri kyky vetää itseensä lämpöä, mikä on asia, joka halutaan välttää. Tilan tulee olla lämmin, ei seinien. Lauteiden on hyvä olla oksatonta materiaalia, joka on miellyttävää istua, kuten leppää tai haapaa, mutta mikään ei estä yhdistämästä eri materiaaleja saunassa, esimerkiksi laittamalla seiniin yhdenlaista puuta, toisenlaista kattoon ja taas erilaista puulajia lauteisiin.

Saunan ovi

Saunan oven on turvallisuussyistä aina avauduttava ulospäin, koska kosteus voi saada sen turpoamaan ja se on helpompi avata ulospäin kuin sisäänpäin. Lisäksi sen tulisi mieluiten olla samalla seinällä kuin kiuas, jotta optimoidaan ilmanvaihto.

Tuuletus

Ilman tuulettaminen ulos saunasta voi vaikuttaa väärältä taktiikalta, kun ensin on juuri saanut sen lämmitettyä oikeaan lämpötilaan, mutta jotta saunassa on lämmintä, tulee ilma saada kiertämään.

Ilman sisääntuloventtiili on alhaalla, mahdollisimman lähellä saunan kiuasta. Poistoilman venttiilin tulisi olla korkealla seinässä tai katossa, vastakkaisella puolella sisääntuloventtiilistä sekä mahdollisimman kaukana siitä. Venttiilien tulisi olla yhtä suuria ja olla samaa tilaa kohti, jotta ilmanvaihto toteutuu parhaiten.

Saunan sisustus

Saunan sisustukseen on saatavilla mahtavan paljon kaikkea: lauteita, lämpömittareita, kaiteita, kiuluja, harjoja, ripustimia, tuoleja ja koristeita. Hyvä yleissääntö pitää mielessä on se, että sisustuksen tulisi olla melko pelkistetty ja käytännöllinen.

Laita lauteet siten, että teidän ei tarvitse kiivetä toistenne yli, kun menette sisään ja ulos, ja pitäkää koristeet minimissä.

Jos sinulla herää kysymyksiä tai ilmenee ongelmia työskennellessäsi, olet aina tervetullut ottamaan yhteyttä rakennusasiantuntijoihimme, jotka auttavat sinut taas eteenpäin.