Artikkelit

Start / Artikkelit / Tie hyvään perustukseen

Tie hyvään perustukseen

Sanotaan usein, että kaikki hyvä luodaan perustuksesta lähtien. Ja tämä on totta useimmissa tapauksissa, etenkin kun puhutaan rakennusalasta. Tämä johtuu siitä, että oikotiet ovat harvoin hyvä vaihtoehto. Aivan ensimmäinen käytännön askel kaikissa rakennuksissa on tietysti perustus, jolla rakennus lepää. Tämä on asia, jonka kaikki suuret rakennusyritykset tietävät, mutta josta myös kaikkien innokkaiden yksityishenkilöiden tulee olla tietoisia, kun he aloittavat rakennusprojektejaan. 

Riippumatta siitä, aiotko rakentaa tontille mökin, vierasmajan tai saunan, sinulla on aina haasteena rakentaa kestävä maaperustus. Huono perustus ei todellakaan ole asia, johon sinun ei pitäisi tyytyä – se on kuitenkin tärkeässä roolissa tukien rakennusta tulevina vuosina/vuosikymmeninä. Ei kuitenkaan ole olemassa täydellistä mallia sille, miltä hyvä perustus näyttää. Perustukset voidaan suunnitella ja rakentaa monella eri tavalla.

{%mailerlite_assembly_guide_widget%}

Mitä vaihtoehtoja on olemassa?

Leca-harkot on yleinen vaihtoehto pienempiin rakennuksiin, kuten pihavarastoihin tai leikkimökkeihin. Siinä pintamaa kaivetaan pois roudattomaan syvyyteen, laitetaan suojakangas ja täytetään se sepelillä. Sitten asetat Leca-harkot ja tarkistat, että ne asettuvat tiiviisti.

Betonianturat ovat yleisin vaihtoehto kodinrakentajille, jotka haluavat toteuttaa pienempiä rakennusprojekteja. Anturat kaivetaan alas roudattomaan syvyyteen ja asetetaan oikealle tasolle. Tasoita sitten pinta soralla tai sepelillä. Ohjeissamme on talojemme anturasuunnitelmat, joita voit seurata. Siellä olemme määrittäneet, kuinka monta anturaa tarvitaan ja miten ne tulee sijoittaa. Anturoiden haittana on se, että perustuksen kaivaminen ja anturoiden laittaminen suoraan vievät paljon voimaa ja aikaa.

Täysin valetut betonilaatat Näitä pidetään ehkä kunnianhimoisimpana perustuksen muunnelmana kodin rakentamiseen. Ennen kuin betoni voidaan valaa, on luotava pohjakerros. Sitten rakennat valumuotin ja lisäät raudoituksen. Betonilaatat sopivat parhaiten suurempiin rakennuksiin tai taloihin, joihin aiot asentaa lattialämmityksen. Betonilaatan valu on paljon kalliimpi vaihtoehto kuin esimerkiksi maaruuvi.

Grund med markskruv från Sluta Gräv

Maaruuvi on käytännöllinen vaihtoehto anturoille. Silloin saat apua maaruuveihin erikoistuneelta yritykseltä, jotka usein tulevat ruuvaamaan maaruuvin. Ruuvit ruuvataan maahan ja ne on helppo korjata. Myös varsinaiset rakennustyöt voivat alkaa samana päivänä. Maaruuvin ainoa rajoitus on se, koostuuko alusta vain kalliosta vai suurista kivistä. Jos talon on tarkoitus seisoa osittain avoimella kalliolla, on kuitenkin mahdollista käyttää maaruuvia.

Minkä vaihtoehdon valitsen?

Kyllä, jokaisella perustusvaihtoehdolla on luonnollisesti etunsa ja rajoituksensa. Tietenkään kaikki nämä valinnat eivät myöskään helpota rakentajan päätöksentekoa, kun haluat vain tarttua vasaraan ja aloittaa unelmaprojektisi.

Jos haluat pitää budjetin mahdollisimman pienenä ja tehdä mielelläsi kaikki työt itse, anturaperustus on hyvä vaihtoehto, joka sopii useimpiin taloihin. Pienemmille taloille Leca-harkot ovat kätevä valinta. Betonilaatan valu on hieman laajempi työ, jonka useimmat kodinrakentajat jättävät tekemättä. Jos haluat asentaa lattialämmityksen, se on kuitenkin ilmeinen valinta. Monet sitten päättävät pyytää apua paikalliselta rakennusyritykseltä, joka valmistelee perustuksen.

Maaruuvi on nopea ja joustava vaihtoehto anturoille. Maaruuvilla vältyt kaivutyöltä ja voit aloittaa rakentamisen nopeammin. Maaruuvit ovat korkealaatuisia maaperustuksia, jotka ovat valmiita rakentamiseen heti, kun viimeinen ruuvi on asennettu. Toisaalta vältyt revityiltä nurmikoilta, tallotuilta kukkapenkeiltä, lapioilta ja raskailta betonisäkeiltä. Saat kaiken lisäksi enemmän aikaa muihin asioihin. Tietysti haluamme sinun onnistuvan rakennusprojektissasi ja löytävän sinulle sopivan vaihtoehdon.

Vinkkimme on, että mietit vielä kerran, mikä perusta sopii sinulle parhaiten. Riippumatta siitä, onko etusijalla aika, raha tai vähemmän ympäristö- ja luontovaikutuksia, erot voivat itse asiassa olla melko suuria.


He asentavat ruuvit, sinä teet loput!

Jos olet kiinnostunut palkkaamaan maaruuveja asentavan yrityksen, Stop Digging on tässä asiantuntija. Stop Digging on lähes 10 vuoden ajan osoittanut maaruuvien potentiaalin pienten rakennusten perustuksina. Maaruuvi tarjoaa laadukkaita maa-ankkuroinnin, joka aiheuttaa mahdollisimman vähän vahinkoa ympäristölle ja ympäröivälle luonnolle.

Jos sinulla on kysyttävää tai haluat tietää lisää Stop Diggingistä ja sen asentajien toimipaikoista, vieraile osoitteessa www.stopdigging.fi