Artikkelit

Start / Artikkelit / Julkisivun maalaaminen – vinkkejä puutalon maalaamiseen

Julkisivun maalaaminen – vinkkejä puutalon maalaamiseen

Kun ajattelee talonrakennusta, ensimmäisenä asiana tulee mieleen koko rakennusprosessi. Mutta julkisivun maalaaminen on vähintään yhtä tärkeää. Käsittelemätön puu lahoaa nopeasti, kerää homepilkkuja ja harmaantuu. Ensimmäinen vaihe tässä dramaattisessa tapahtumaketjussa ei ole sade tai lumi, vaan auringon UV-säteet, joilta suojaamiseksi talo tulee maalata. Näin kertoo Stefan Wahlberg, AkzoNobelin, ison maalikonsernin, tekninen konsultti. Konsernin valikoimassa on tunnettuja tuotemerkkejä, kuten Nordsjö, Cuprinol ja Hammerite. 

Mikä maali olisi hyvä valinta Polhus.fi:n tasohöylätylle kuusipuulle? 
Pigmentoimaton eli väritön öljy kestää useita vuosia ennen uudelleenmaalaamista. Pigmentoitu öljy kestää 3–4 vuotta ja lasyyrimaali kestää jopa 5–6 vuotta ennen uudelleenmaalausta. Peittävä lasyyrimaali, joka on sekoitus lasyyria ja peittävää maalia, kestää jopa 10–12 vuotta ennen kuin talo täytyy maalata uudelleen. Kaikista parhaiten kestää täysakrylaattimaali, joka suojaa julkisivua jopa 15–16 vuotta.

Stefan Wahlberg, AkzoNobelin tekninen konsultti

Talon maalaaminen vaatii esivalmistelua

Ensimmäisellä maalauskerralla puu tulisi ennen kyllästää, erityisesti sahapinnat olisi hyvä käsitellä kunnolla. Stefan Wahlbergin mukaan on kuitenkin suositeltavaa käsitellä kaikki puupinnat vesiliukoisella kyllästysaineella ennen puutalon maalaamista. Se antaa tehokkaan suojan hometta ja leviä vastaan. Sitten puu pohjamaalataan (peittävillä väreillä maalatessa) ja viimeistellään kahdella kerroksella pintamaalia. Huolto- tai päällemaalaus vaatii myös hieman esivalmisteluja. Aiemmin maalatut pinnat pestään ja niistä irrotetaan irtomaali, sekä hiotaan tai poistetaan lahot puuosat. Puuvalmiit pinnat käsitellään kyllästeellä ja pohjamaalataan (peittävillä väreillä maalatessa) ennen pintamaalilla maalaamista. Kaikessa maalaamisessa olisi hyvä noudattaa valmistajan antamia suosituksia siistin ja kestävän lopputuloksen aikaansaamiseksi. 

Varmista, että puu on kuivaa ennen maalausta

Puun kosteus ei tulisi olla enempää kuin 16 prosenttia. Polhus.fi:n rakennussarjoissa puu on näin kuivaa, mutta jos puu kastuu rakennusprosessin aikana, sen tulisi antaa kuivua. Maalaamalla liian kosteaa puuta riskeeraat maalin tarttumisen ja saat aikaan kosteuden kapseloitumisesta aiheutuvia kuplia. Pintakosteuden mittaaminen onnistuu parhaiten pintakosteusmittarilla, joka maksaa joitakin kymppejä. Se on halpa vakuutus, kun sitä vertaa talon tai maalien hintoihin.

Taloa ei ole pakko maalata itse.

Väriasiantuntija Stefan Wahlbergin mielestä amatöörikin suoriutuu talon maalaamisesta sisä- ja ulkopuolelta. Mutta on tärkeää, että maalari noudattaa valmistajan suosituksia. Öljyssä, pohjamaalissa tai pintamaalissa tärkeintä on oikea määrä kerroksia, joiden avulla pääset optimaaliseen lopputulokseen. Se voi maksaa hieman enemmän ja viedä hieman enemmän aikaa, mutta lopputulos on varmasti parempi.

"Kaikessa maalaamisessa on tärkeä noudattaa valmistajan suosituksia siistin ja kestävän lopputuloksen aikaansaamiseksi."

Stefan Wahlberg, AkzoNobelin tekninen konsultti