Artikkelit

Start / Artikkelit / Kesämökki – oma koti kullan kallis

Kesämökki – oma koti kullan kallis

Koronapandemia ja ympäristöhuoli ovat johtaneet aina vain väheneviin yksityisiin lentomatkoihin ja tehneet meistä myöntyväisiä viettämään lomat kotona. Siitä, mikä alkoi hieman vastentahtoisesti, on tullut hyvin tietoinen valinta. Loman tarkoitus on olla vapaalla ja ottaa rennosti, seurustella perheen kanssa ja ladata akkuja tulevaa, stressintäyteistä arkea varten, mutta pakettimatkat ovat kaikkea muuta kuin stressittömiä.

Se alkaa jo suunnittelusta, kun etsii lomakohdetta, joka on riittävän edullinen, mutta jossa varmasti paistaa aurinko ja joka tarjoaa riittävästi nähtävyyksiä, jotta kaikki olisivat tyytyväisiä. Paikan päällä tarkoitus on hyödyntää aika mahdollisimman tehokkaasti ja ehtiä rannalle, kahviloihin, ravintoloihin, merkittäviä rakennuksia ja arkeologisia löydöksiä katsomaan. Sitten täytyy lähettää postikortteja, ostaa taxfreestä alkoholia, ostaa halpoja vaatteita ja lähteä päiväretkelle jonnekin kaukaiseen vuoristokylään bussilla, joka lähtee hotellista puoli kuudelta aamulla. Kun on kotona kahden viikon loman jälkeen, tarvitsee ainakin viikon aikaa palautumiseen.

Toista on lomailla omalla vapaa-ajan asunnolla. Kun saapuu perille, voi istua sohvalle ja laittaa kahvin tippumaan. Ei jetlagia, eikä kadonneita matkalaukkuja. Kaikki, mitä viihtyisään lomaa tarvitaan, löytyy jo sieltä. Kaikki mukavuudet, joita voi toivoa. Silti se on maisemanvaihdos. Jos ei halua vain levätä ja ottaa rennosti, voi käynnistää jonkin raskaan projektin – rakentaa laiturin, viljellä vihanneksia, poimia marjoja tai nikkaroida katoksen. Ja jos ei tule tänään valmista, voi jatkaa toisena päivänä.

Kaikki, mitä tarvitaan stressin karkottamiseen lomalla, on kesämökki, eikä sitäkään tarvitse itse rakentaa. Ei tarvitse muuta kuin katsoa läpi Polhusin kesämökkien valikoima ja ostaa valmis rakennussarja, jossa on piirustukset ja kaikki muu. Täältä löytyy kaikkea yksinkertaisista, yksikerroksisista mökeistä suuriin, salvottuihin kaksikerroksisiin taloihin, joissa on parveke, terassi ja paksut kattopalkit.

Vaikka haluaa viettää lomansa kotimaassa, ei ole itsestään selvää, minkä tasoisen vapaa-ajan asunnon haluaa. Jotkut haluavat elää spartalaisesti yksinkertaisissa olosuhteissa, kun taas toiset haluavat yhtä suuren ja hienon asumuksen kuin oma koti on. Tai jopa vielä hienomman, sillä jos asuu asunnossa samalla paikkakunnalla kuin työskentelee, voi haluta tuntea itsensä viikonloppuisin ja kesäisin oikeaksi huvilanomistajaksi. Lisäksi on joukko ihmisiä, jotka haluavat muuttaa pysyvästi kesämökille ja tarvitsevat sen ympärivuotiseen asumiseen soveltuvana. Kaikille löytyy sopiva vaihtoehto.