U-arvo on käsite, josta puhutaan asiantuntijoiden parissa, mutta mitä se tarkoittaa ja kuinka suuri merkitys sillä on? Siitä otamme nyt selvää.
U-arvolla mitataan materiaalin lämmönläpäisyn ominaisuuksia. Mitä matalampi U-arvo on, sitä suurempi on eristyskyky, sillä U-arvo mittaa sitä, kuinka paljon energiaa hukkaantuu. Ne, jotka eivät pelkää leimautuvansa rasittavaksi besserwisseriksi, voivat kutsua U-arvoa nimellä lämmönläpäisykerroin.
Miten U-arvo lasketaan?
Periaatteessa kaikista materiaaleista on mahdollista laskea niiden U-arvo, mutta useimmiten käsitettä käytetään ikkunoiden ja ovien yhteydessä. Halutessaan on täysin mahdollista laskea, kuinka suuri energiahukka on korkealla U-arvolla verrattuna matalaan U-arvoon. Muuta ei tarvitse tietää kuin se, kuinka suuri ikkuna on sekä ulko- ja sisälämpötilan ero, jonka jälkeen pinta-ala nelimetreinä ja lämpötilojen erotus kerrotaan U-arvolla. Jos ei halua käyttää laskinta, on saatavilla ladattavia sovelluksia laskemiseen.
On vaikeaa arvioida, kuinka kylmä talossa tulee olemaan näinä vuosina, ja käytännössä melko harva talonomistaja tekee näitä laskelmia, mutta on hyvä ymmärtää perusperiaate.
Hyvä ikkuna pitää kylmän ilman ulkopuolella ja lämpimän ilman sisällä. Korkeamman U-arvon ikkunaan ilmestyy kylmälaskeumaa, kun ulkona on kylmä. Tämän saattaa huomata selkeästi sisällä talossa ikkunan vieressä ollessaan ja tuntea, kuinka ikkunan lasipinta huokuu kylmää. Mikäli sitä ei huomaa lämpötilassa, sen takuulla huomaa sähkönkulutuksessa, sillä aivan kuten huonosti eristettyjen seinien, lattian ja katon kohdalla, myös talon, jossa on korkean U-arvon ovet ja ikkunat, lämmityksestä tulee kalliimpaa.
Onko aika vaihtaa ikkunat?
Miksei sitten vain vaihda kaikkia ikkunoita matalan U-arvon ikkunoihin? Siitähän olisi pelkkää hyötyä sekä lompakolle että ympäristölle? Tosiasiassa se ei ole niin yksinkertaista. Vanhan talon kohdalla voi olla turha investoida uusiin, matalan U-arvon ikkunoihin, mikäli loputkaan talosta ei ole hyvin eristetty, jolloin ikkunoiden vaihto ei auta paljon paremman eristyksen saamiseksi. Se olisi sama kuin laittaisi Antarktiksella jalkaansa lämpimät kengät, jotta ei paleltuisi hengiltä, mutta muuten olisi ylävartalo paljaana ja jalassa pelkät shortsit. Ikkunoiden vaihtaminen tietysti myös maksaa, vaikka tekisikin työn itse.
Kun ostaa/rakentaa uutta taloa, on sitä vastoin järkevää perehtyä hieman ikkunoiden U-arvoihin. Uudessa, hyvin eristetyssä talossa, jota lämmitetään talvisin, tulisi tähdätä 1–1,4 U-arvon omaaviin ikkunoihin ja oviin, varsinkin jos talo sijaitsee pohjoisen kylmyydessä ja pakkasessa. Mutta jos taloa käytetään pääsiassa kesäaikaan, ei energiaa kannata tuhlata U-arvon miettimiseen.
Polhusin suuremmissa taloissa ikkunoiden ja ovien U-arvo on yleensä 1,1, mikä enemmän kuin täyttää vaatimukset. Lisäksi tämä on erityisen tärkeää, kun talossa on suuria lasiosioita, sillä huonosti eristetyt ikkunat voivat olla hinnakkaita energiasyöppöjä. Mutta saatavilla on lisäksi edullisempia versioita korkeammalla U-arvolla ja ohuemmilla seinillä niille, jotka haluavat puhtaasti kesätalon. Siinä tapauksessa on tarpeetonta laittaa rahaa johonkin, mitä ei tarvitse.