Artikkelit

Start / Artikkelit / Löydä oikea lämmitystapa

Löydä oikea lämmitystapa

Vaikka vierasmajaa tai mökkiä ei olisi tarkoitus lämmittää ja käyttää kylmään vuodenaikaan, tulee sinne silti asentaa jonkinlainen lämpökaapeli, mikäli rakennukseen on vedetty vedet, eikä koko järjestelmää haluta tyhjentää joka vuosi.

Niiden, jotka ajattelevat käyttävänsä taloa pysyvänä asuntona tai vähintäänkin haluavat käyttää sitä vierasmajana talvisin, tarvitsee ehdottomasti eristää talo. Paksummat seinät tekevät lämmityskuluista pienemmät, koska muutoin lämpö voi karata harakoille.

Pienen talon etu on se, että sen lämmittäminen on huomattavasti edullisempaa kuin isomman talon ja siihen on monia eri mahdollisuuksia. Jotta talosta saa kaiken hyödyn irti, tulee valita oikeanlainen lämmönlähde. Tässä on muutamia tavallisimpia vaihtoehtoja.


Suora sähkölämmitys

Tämä on kaikista yksinkertaisin tapa lämmittää talo. Jos valitsee pistokkeelliset lämpöpatterit, ei tarvitse edes kutsua sähköasentajaa asentamaan niitä. Silloin ei tarvitse tehdä muuta kuin kävellä lähimpään sähköliikkeeseen tai rautakauppaan ja ostaa keskisuuri lämpöpatteri tai useampi, palata sitten kotiin ja kytkeä seinään.

Suurempaan omakotitaloon suora sähkölämmitys on aivan liian tehoton lämmönlähde ollakseen taloudellisesti järkevä vaihtoehto (puhumattakaan ympäristöystävällisyydestä), mutta vierasmajaan se on itsestään selvä valinta, koska se on niin helppo toteuttaa, eikä vaadi suuria investointeja. Varsinkin jos taloa ei ole tarkoitus käyttää paljon talvisin, mikään muu vaihtoehto tuskin olisi yhtä taloudellinen.

Viime aikoina öljykäyttöiset lämpöpatterit ovat tulleet suosituimmiksi, koska ne antavat miellyttävää ja tasaista lämpöä. Perinteiset sähköpatterit ovat hieman edullisempia, mutta ne saattavat tehdä ilman kuivaksi, mikä voi olla ongelmallista pienessä talossa.


Puukamiina

Polttopuusta sanotaan usein, että se lämmittää kolme kertaa – kun sen pilkkoo, kun sitä kantaa ja kun sen sytyttää. On mahdollista ostaa valmiiksi pilkotut polttopuut ja saada ne kuljetettuna kotiovelle, mutta se on hieman kalliimpaa ja silloin jää hyvästä liikunnasta paitsi.

Puilla lämmityksen suurin hyöty on, että se lämmittää nopeasti kylmenneenkin talon, mikä on erityisen kätevää, kun taloa ei käytetä koko aikaa. Jos yövieraita saapuu lyhyellä varoitusajalla, pystyy mökin lämmittämään muutamassa tunnissa. Puukamiinan voi myös erinomaisesti yhdistää sähköpatterin kanssa. Pohjalämpö sähköllä ja nopeaa lämpöä hieman edullisemmin puukamiinalla.

Puulämmityksen aloituskulut ovat korkeammat kuin sähköpattereiden. Sekä savupiippu että kamiina maksavat jonkin verran, vaikka viimeksi mainitun hankkisi käytettynä. Mutta rätisevän koivupuun viihtyisyysarvoa ja ihanaa puun tuoksua ei voi arvottaa rahassa.


Ilmalämpöpumppu

Ilmalämpöpumpulla lämpöä voi saada selvästi edullisemmin kuin suoralla sähkölämmityksellä. Alkukustannukset ovat toki korkeammat, mutta tämän päivän tehokkailla pumpuilla yhdistettynä mahdollisuuteen käyttää kotitalousvähennystä asentamiseen se on ehdottomasti rahaa säästävä vaihtoehto mökkiin pitkällä aikavälillä.

Puhutaanpa ensin niin sanotusta ilmalämpöpumpusta. Yksinkertaistettuna se on laatikko, joka kiinnitetään ulkoseinään ja joka muodostaa lämmintä ilmaa ulkoilmasta ja puhaltaa sitä sisälle taloon. Hieman kuin jääkaappi, mutta käänteisesti toimien. Ilma tietenkin on ilmaista, mutta itse pumpun ostaminen ja käyttö maksavat. Viime vuosina niistä on tullut tehokkaampia, eikä ole mikään sattuma, että sellaisen "laatikon" voi nähdä monessa talossa.

Ilma-/vesilämpöpumppu toimii samalla tavalla, mutta sen sijaan että se puhaltaisi lämmintä ilmaa, se lämmittää veden vesikiertoisessa lämmitysjärjestelmässä. Se on hieman monimutkaisempi, ja 25 neliömetrin kokoisessa tai pienemmässä talossa vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä tuntuu liioittelulta.


Aurinkokennot

Aurinko on yhtä ilmaista kuin ilmakin, ja talossa, jonka käyttöaste ei ole korkea, katolla olevat aurinkokennopaneelit sopivat sekä lämmitykseen että valaistukseen. Aurinkopaneelit laitetaan katolle ja niiden akut latautuvat, jonka jälkeen ne hoitavat niin lamppujen kuin ilmalämpöpumpun toiminnan.

Jos talossa asutaan kokoaikaisesti ja halutaan kunnollinen lämminvesijärjestelmä, kotiteatterijärjestelmä, muutamia tietokoneita ja sähköliesi, aurinkopaneelit eivät tule kattamaan koko sähkön tarvetta. Varsinkin kun kausi, jolloin lämpöä eniten tarvitaan, on myös vuoden pimein. Mutta yhtenä useammasta lämmitysjärjestelmästä voi aurinkoenergiakin olla mukana.


Muita vaihtoehtoja

Kaikki riippuu siitä, millaisia tarpeita on ja minkälainen lämmönlähde muissa lähistön rakennuksissa on. Kenties uusi mökki kannustaa kokeilemaan energiavaihtoehtoa, jota on jo pitkään miettinyt, kuten maalämpöä, kalliolämpöä, järvilämpöä, kaukolämpöä, tuulivoimaa... Kallioperän poraaminen vain lomamökin lämmittämiseen on yhtä hullua kuin öljykattilan asentaminen vierasmajaan, mutta erityisesti jos haluaa yhdistää eri lämmönlähteitä, vaihtoehtoja on lähes rajattomasti.