Artikkelit

Start / Artikkelit / Vierasmajasta hyötyy aina

Vierasmajasta hyötyy aina

”Kunpa minulla olisi yksi huone lisää!" Olemme varmasti kaikki ajatelleet niin joskus, ja jotkut meistä ajattelevat niin koko ajan. Silloin vierasmaja on ratkaisu ongelmaan. Jos hankit sen valmiina rakennuspakettina, saat ylimääräistä tilaa hetkessä, ja vaikka vierasmajat ovat kooltaan vain 10–15 neliömetriä, niistä on olemassa monia erilaisia versioita. Useimmissa on avoin pohjaratkaisu, vain yksi suuri huone, mutta on myös vierasmajoja, joissa on kaksi huonetta. Joissakin on monia ja suuria ikkunoita, kun taas toisissa ei ole juuri ollenkaan. 

Se, mitä valitset, riippuu täysin tarpeestasi. Työpaja tai ompelutila tarvitsee lähes loputtoman valolähteen. Jos haluat rakennuksesta vain vierasmajan, et toisaalta halua näyteikkunatunnelmaa, mutta sitäkin on mahdollista säätää esimerkiksi verhoilla. Ehkä vierasmajan pitäisi täyttää useita tehtäviä – joskus tila vieraille, muuten työhuone tai varasto puutarhatyökaluille, ulkokalusteille, autonosille tai kalastusvälineille. Et ehkä edes tiedä etukäteen, mihin tarkoitukseen vierasmaja hankitaan, vain sen, että tilasta on jatkuvasti pulaa. 

Valitse siinä tapauksessa monipuolinen malli, joka sopii jokaiselle. Muista, että oikealla hoidolla varustettuna vierasmaja kestää sata vuotta. Ei ole ollenkaan varmaa, että nykyiset tarpeesi kestävät niin pitkään, mutta voit olla melko varma, että vierasmajaa tullaan käyttämään ajan myötä. 

Ehkä koko perheellä on erilaisia ajatuksia siitä, mihin vierasmajaa tulisi käyttää. Joskus tarpeet osuvat samaan (isä haluaa puutyöpajan ja muu perhe haluaa olla kuulematta ikuista vasarointia ja poraamista joka ilta), mutta joskus käyttötarkoituksesta joudutaan väittelemään, joten keskustele asiasta ennen ostopäätöksen tekemistä. 

Ennen kuin valitset mallin, sinun tulee myös miettiä, kuinka se sopii asuinrakennukseen ja muihin mahdollisiin tontilla oleviin taloihin. Monilla on kuva vierasmajasta pienenä punaisena mökkinä, jossa on valkoiset salvotut ja jakokarmilliset ikkunat, jotka ovat vähän kuin vanhanaikaisia poikkeusmökkejä. Se on tyylikäs ja ajaton tyyli, mutta ei sovi supermoderniin huvilaan, jossa on alumiininen julkisivu ja suuret panoraamaikkunat. 

Kenties siitä tulisi hyvä kontrasti. Ajattele sitä, sillä vaikka hankit vierasmajan tilantarpeen vuoksi, on tietenkin myös toivottavaa, että tekee myös tontista kauniimman. Kun olet päättänyt asian ja vierasmaja on paikallaan, ajattelet varmasti: "Miksi emme tehneet tätä aiemmin?"