Artikkelit

Start / Artikkelit / Vierasmaja – vierashuone omalla tontilla

Vierasmaja – vierashuone omalla tontilla

Vierasmaja sopii moneen tarkoitukseen: kotitoimistoksi, pihavarastoksi, pimiöksi, työpajaksi… Ehkä tarvitset sitä eniten silloin, kun tilan puute yllättää. Jos kotona ei vieraile yövieraita kovin usein, vain harva ihminen sisustaa sinne ylimääräisen makuuhuoneen. Silloin se nimittäin seisoisi täysin käyttämättömänä, kun kukaan ei ole vierailemassa, mikä useimmille meistä on hyvin normaali tilanne.

Vieraiden saaminen useaksi päiväksi merkitsee myös valtavaa muutosta. Päivävierailut onnistuvat vielä hyvin. Aktiiviset ja paljon ulkona liikkuvat vieraat eivät häiritse rutiineja liian paljon, mutta yöllä on toisin. Vieraat eivät ole synkronoineet vuorokausirytmiään sulautuakseen isäntiensä rytmiin. Joko he menevät nukkumaan useita tunteja sinun jälkeen tai nousevat kukonlauluun, jolloin itse haluat todennäköisesti vielä nukkua. Monilla meistä on myös omat aamurutiinimme, joista emme halua tinkiä. Haluamme nousta sängystä, kun herätyskello soi. Sitten meillä on kylpyhuoneessa omat rituaalimme, joihin ei kuulu ystäviä ja tuttavia, vaikka kuinka paljon heistä pidämmekin.

Mahdollisuus tarjota sen sijaan vieraille aivan oma tila vierasmajan muodossa tuntuu sekä käytännölliseltä että ylelliseltä vaihtoehdolta. Siellä se on valmiina majoittamaan vieraita lyhyellä varoitusajalla. Sänky, yöpöydät, lamput – enempää ei tarvita. Toki olisi mukavaa tarjota täysin varusteltu kylpyhuone, mutta talossa on kuitenkin yksi jos toinenkin wc, johon vieraat pääsevät ilman koko talon heräämistä.

Keittiötä ei myöskään tarvita, vaikka pieni minikeittiö voi olla mahdollista lisätä vierasmajaan. Useimmille ihmisille jopa kahvinkeitin luultavasti edustaa ensiluokkaista palvelua, joten lisää sellainen ja/tai vedenkeitin ja vieraat voivat viihdyttää itseään useita tunteja aamulla, kun sinä vielä heräilet kaikessa rauhassa.

Huolimatta vierasmajan vierassängystä sitä voi käyttää myös muihin tarkoituksiin. Vierasmaja voi toimia varastona tai harrastushuoneena silloin, kun siellä ei ole ylimääräisiä yövieraita. Harvat ihmiset kuitenkin vain ilmestyvät ovelle mitään ilmoittamatta odottaen yösuojaa. Sinulla on luultavasti useita tunteja aikaa siivota, tuulettaa ja vaihtaa vuodevaatteet. Se on silti selvästi pienempi projekti kuin lastenhuoneen evakuointi tai olohuoneen lattiapinta-alan uudelleen järjestäminen niin, että sinne on mahdollista työntää patjoja tai avata sohva vierasvuoteeksi.

Kun kysymys kuuluu, tiedät vastauksen. "Tietenkin voitte asua täällä, ei mitään ongelmia ollenkaan, tervetuloa kylään!" Kyllä, sanot aina niin, mutta jos tontilla on vierasmaja, voit jopa tarkoittaa sitä.