Artikkelit

Start / Artikkelit / Sauno kuin keskiajalla

Sauno kuin keskiajalla

Voisi melkein luulla, että sauna on uusi keksintö, varsinkin jos katsoo nykyaikaisesti suunniteltuja langattomalla kaukosäätimellä varustettuja sähkökiukaita, mutta ihmiset ovat saunoneet jo keskiajalta asti. Tai mahdollisesti pidempäänkin. Persialaisten paimentolaiskansojen sanotaan käyttäneen niin sanottuja "hikikylpyjä" jo kolmetuhatta vuotta sitten. Pohjoismaissa saunoissa on saunottu jo varmaan kaksituhatta vuotta, ja nykyään Tampere onkin Suomen virallinen saunapääkaupunki.

Vuosien varrella saunan suosio on vaihdellut hieman edestakaisin, mutta 1900-luvulta lähtien sauna on saanut jalansijaa, koska sen on todettu olevan sekä hygieeninen että hyödyllinen. Puhumattakaan mukavuudesta ja nautinnosta. Yksinkertainen sauna on edullinen rakentaa. Siksi alemmatkin yhteiskuntaluokat ovat voineet harrastaa saunomista, suosittua tapaa pysyä puhtaana.

Saunaperinteitä on uudistettu vuosien varrella, eikä vähiten varusteita. 1900-luvun loppupuolella tulivat sähkökiukaat, jotka tekivät saunomisesta helpompaa. Sen lisäksi, että oikean lämpötilan saavuttamiseksi ei tarvitse polttopuita tai saunan pitkäaikaista lämmitystä, saunan rakentaminen on helpottunut. Kun savupiippua ei enää tarvita, sauna on helppo rakentaa melkein mihin tahansa kotiin, myös kerrostaloihin. Ajastimella voit kytkeä sen päälle tiettyyn aikaan ja hypätä kuumaan saunaan heti, kun tulet kotiin.

2000-luvun saunassa on vielä paljon samaa kuin keskiaikaisessa, ja monet perinteitä kunnioittavat ajattelevat, että oikea sauna sytytetään polttopuilla, kauhalla kaadetaan vettä kiville ja sitten istutaan oksattomille puulauteille, kuten joskus aikoinaan.

Halukkailla on kuitenkin mahdollisuus sisustaa saunansa huipputekniikalla. Lauteet valaistaan tyylikkäästi upotetuilla valorampeilla, LED-valoilla ja spottivaloilla. Musiikkia voidaan kuunnella erityisistä saunan kaiuttimista, jotka ovat täysin vedenpitäviä ja kestävät kuumuutta. Vanha elohopealämpömittari on korvattu nykyaikaisella, jossa on myös kosteutta mittaava kosteusmittari, mahdollisesti digitaalinen, ja sähkölämmitteinen kiuas langattomalla ohjausyksiköllä toimii melkein kuin tietokone.

Kaikki tämä on mahdollista, mutta se ei tarkoita, että olisit yhtään sen puhtaampi kuin perinteisessä, puulämmitteisessä saunassa, jossa on leppä- tai haapalauteet ja perinteinen saunaämpäri puukauhalla. Päätös on sinun.