Artikkelit

Start / Artikkelit / Saunamökit – muutakin kuin puuta

Saunamökit – muutakin kuin puuta

Puu on fantastinen rakennusmateriaali, tai pikemminkin puut ovat. Kaikissa puulajeissa on erilainen ulkonäkö ja erilaisia ominaisuuksia. Saunaa rakennettaessa on tärkeää valita oikea puu, joka sekä kestää lämpöä että tuntuu viileältä ihoa vasten. Saunapuu ei saa imeä liikaa itseensä liikaa kuumuutta.

Ja puun pitäisi tietenkin myös näyttää hyvältä, mutta kun on kyse lauteista, saunan istuinpinnasta, on puun toiminto tärkein. Sinne kannattaa ehdottomasti valita oksaton puu, joka ei kuumene liikaa. Seinien paneelien kanssa ei tarvitse olla yhtä varovainen. Sinne voi valita saman puulajin, mutta voit halutessasi myös kokeilla erilaista puuta. Paneeli on vähän makuasia sen suhteen, haluaako välttää oksia valitsemassaan puussa. Se on epäilemättä tyylikkäintä ilman oksia, mutta oksissa, joissa hartsi on valunut seinää pitkin, on myös viehätyksensä.

Haapa on vaalea puu, joka sopii täydellisesti saunaan ja on siksi luultavasti suosituin puu, joka sopii sekä lauteisiin että seinille. Mutta koska se on niin vaalea, se on herkkä lialle. Jos puun öljyää, väri muuttuu hieman tummemmaksi, syvemmäksi ja pinnasta tulee siten kestävämpi. Voit käyttää saunassasi myös lämpökäsiteltyä haapaa. Tämä käsittely tekee puusta myös tummemman ja kestävämmän. Puu kuumennetaan hapettomassa kammiossa 200 asteen lämpötilaan, mikä saa materiaalin vanhenemaan keinotekoisesti. Puun kestävyys lahoamista ja sientä vastaan paranee samalla, kun puussa oleva hartsi katoaa.

Paju on hieman punertava ja luonnostaan tummempi kuin käsittelemätön haapa, mutta vaaleampi kuin lämpökäsitelty. Paju on myös paremmin kestävä öljyttynä ja kuten haapa, se voidaan hioa uudenveroiseen kuntoon. Saarni on pajun ja haavan ohella luultavasti yleisin saunapuulaji. Se on tummempi puulaji, joka on suosittu saunamökeissä, koska se luo ainutlaatuisen vaikutelman.

Kuusi ja mänty eivät ehkä ole yhtä ylellisiä, sillä niitä löytyy kaikkialta, mutta ne toimivat myös saunassa. Lauteiden osalta kuusi on kuitenkin puulaji, jota on vältettävä, koska siitä saattaa irrota hartsia, ja oksattoman kuusen tuottaminen on periaatteessa mahdotonta.

Eksoottisempia puulajeja ovat setri, abachi ja radiata pine. Ne ovat ehdottomasti kalliimpia kuin tavalliset pohjoismaiset puumme, mutta saunassa ei käytetä paljon materiaalia, joten jos haluat maksaa hieman ylimääräistä, on se tietenkin kannattavaa. Mutta toisaalta, miksi pitäisi? Perinteinen haapakalustettu sauna on sekä tyylikäs että käytännöllinen.