Artikkelit

Start / Artikkelit / Kompostikäymälä – ympäristöystävällinen tulevaisuus

Kompostikäymälä – ympäristöystävällinen tulevaisuus

Kompostikäymälän pystyttäminen ei tarkoita, että yrität kääntää aikaa 200 vuotta taaksepäin. Päinvastoin! Tiedämme nykyään, että ei ole ympäristön kannalta hyödyllistä sekoittaa ihmisten jätetuotteita veteen ja kuljettaa ne käsittelyasemalle, jossa vesi on puhdistettava uudelleen. Tämä käsittely on kallista sekä maaperälle että lompakolle riippumatta siitä, tapahtuuko kuljetus putkissa ja johdoissa vai rekoilla lietteen tyhjennyksen avulla. Sekä "ykkönen" että "kakkonen" voidaan sen sijaan käyttää viljelyssä muuttamalla jätteet lannaksi.

Yhä useammat kompostikäymälän hankkijat etenkin loma-asunnoissa ymmärtävät, kuinka varteenotettava vaihtoehto perinteinen kompostikäymälä on vesikäymälälle. Se ei vaadi putkia, kaivoja tai säiliöitä, mikä tarkoittaa, että rakennus voidaan pystyttää melkein minne tahansa, ei välttämättä sinne, missä se on helpoin kaivaa maahan tai oikealle korkeudelle, kauas poratusta vesikaivosta tai tulovesiputkista. Jos mennään vakavasti siihen, mitä työtä vaaditaan, kompostikäymälä voittaa helposti sisäkäymälän, johon kuuluu kolmikammioinen kaivo tai jätesäiliö, kosteussulut, kaakelit ja muut.

Itse käymälään on useita ratkaisuja yksinkertaisesta tynnyristä edistykselliseen kompostikäymälään. Se voi riippua siitä, kuinka monta ihmistä käyttää käymälää, kunnallisista käymälöiden käsittelysäännöistä tai siitä, kuinka paljon itse tarvitset maanparannusaineita. Oman perheen kompostikäymäläksi on olemassa kaikki mahdollisuudet, jotka sopivat jokaiseen budjettiin. Kysymys on vain omiin tarpeisiisi sopivan vaihtoehdon löytämisestä.

Toistaiseksi kompostikäymälöitä hankitaan pääasiassa kesämökille ja julkishallinnossa vuoristoasemille ja muihin paikkoihin, johon sisäkäymälän asentaminen ei yksinkertaisesti onnistu. Mutta ehkä se on ajan kysymys, milloin saamme taas kompostikäymälän kotiin, ainakin täydentämään modernia kylpyhuonetta.

Sitten on olemassa myyttejä siitä, että kompostikäymälät ovat haisevia, likaisia rakennuksia, jotka ovat täynnä kärpäsiä. Näin käy ehkä silloin, jos käymälästä ei huolehdi tai sitä ei siivoa, mutta ei ole mitään syytä kohdella ulkokäymälää sillä tavalla. Suljettujen astioiden, tuulettimien ja savupiippujen avulla kompostikäymälästä saa yhtä hajuttoman kuin mistä tahansa huoneesta. Kompostikäymälä ei ole, kuten sata vuotta sitten, statusmerkki, jota pitäisi hävetä. Nyt se on sen sijaan tapa osoittaa, että olet henkilö, joka ottaa kirjaimellisesti vastuun omasta paskastaan. Julkkikset esittelevät ylpeänä kompostikäymälöitään värikkäissä koti-ohjelmissa, aikakauslehdet kertovat "Vuoden kompostikäymälästä" ja rakennusohjelmat rakennuttavat näitä onnistuneiden ympäristöhankkeiden monumentteja. Ryhdy sinäkin suoraselkäiseksi kompostikäymälän omistajaksi!