Artikkelit

Start / Artikkelit / Asuminen ja eläminen pienissä taloissa – "Tiny Houses"

Asuminen ja eläminen pienissä taloissa – "Tiny Houses"

Mikroasuminen on trendi, joka on kasvanut voimakkaasti ympäri maailman. Siihen viittaa otsikon englanninkielinen nimi, jolle ei ole olemassa suoraa suomenkielistä vastinetta. Yhdysvalloissa, joka on Tiny house -liikkeen kotimaa, kaikki alle 500 neliöjalan (46,5 neliömetrin) talot lasketaan pieniksi taloiksi, mutta monet asuvat huomattavasti pienemmissä taloissa.

Suomessa ja muuallakin Euroopassa ihmiset ovat havainneet minimalismin hyvät puolet. Se johtuu siitä, että suurissa kaupungeissa, joissa monet haluavat elää ja opiskella, on vaikea löytää asuntoja, ja myös siitä syystä, että monilla ei ole varaa asua isosti. Mutta osa haluaa sitä täysin vapaaehtoisesti, säästääkseen lompakkoaan ja ympäristöä. Asuminen pienemmissä asunnoissa vähentää myös ekologista jalanjälkeä.

Kyse voi olla siitä, että asuu asuntovaunussa, itse rakennetussa parakkitalossa, asuntolaivassa tai ekotalossa, mutta myös täysin tavallisessa lomamökissä, jossa on tilaa normaaleille mukavuuksille, kuten pesukoneelle, suihkulle ja taulutelevisiolle.


Rahaa muuhunkin

Koska jokainen neliömetri maksaa, pieni asunto on edullisempi ostaa, edullisempi omistaa, edullisempi vuokrata ja edullisempi lämmittää, jolloin asukkaan on mahdollista käyttää rahaa johonkin muuhun. Vapaaehtoinen yksinkertaisuus tai "downshiftaus" niin kuin sitä kutsutaan, on trendi, joka tarkoittaa, että vähentynyt kulutus mahdollistaa yksinkertaisemman elämän vähemmällä omistamisella ja vähemmillä työtunneilla. Tai vain enemmän vapautta tehdä, mitä haluaa.

Maailmassa, jossa on entistä enemmän statusta ja tavaroita, jossa rahaa käytetään enemmän kuin koskaan ennen ylläpitämään kallista elämäntyyliä, joka ei kuitenkaan välttämättä edes tuo onnea, on luonnollista, että yhä useampi ihminen päättää irtaantua oravanpyörästä ja etsiä uusia teitä onneen. Koska asuminen on useimmille kaikista rahaa vievin asia, on luonnollista aloittaa siitä.


Puhtaita pintoja

Ei ole itsestään selvää, että tavarat toisivat meille onnea. Varallisuus voi myös saada meidät tuntemaan kuin olisimme tuomittuja asumaan tietynkokoisessa asunnossa. "Sillä on, joka säästää" sanotaan, mutta jos omistaa paljon sellaista, mitä ei käytä ja sen seurausta on, että on pakko asua isommassa asunnossa kuin tarvitsisi, eikö se ole itse asiassa suurta haaskausta? Mahatma Gandhi sanoi kerran: "Jos omistat enemmän kuin 50 esinettä, esineet omistavat sinut."

Tietyllä tapaa asuminen pienemmässä asunnossa voi lisätä vapautta. Pienemmässä talossa on helpompi ylläpitää järjestystä kuin isommassa. Tai suoraan sanoen, ei ole muuta vaihtoehtoa! 15 neliömetrin kokoisessa tilassa, kuten pihamökissä, tai 25 neliömetrin kokoisessa tilassa, kuten vierasmajassa, pientä tilaa ei voi sisustaa tarpeettomalla tavaralla, jota ei toisaalta edes halua omistaa ja toisaalta ei raaski heittää pois. Osto- ja myyntisivuston Blocket mukaan keskimääräinen talous omistaa noin 2500 euron edestä tavaraa pihavarastossaan. Kun siivoaa pois sellaiset tavarat, mitä ei tarvitse eikä käytä, arvostaa enemmän niitä, mitä jää jäljelle.


Aina löytyy ratkaisu

"Kiva ajatus, mutta ei toimisi meille", sanovat monet, jotka eivät ole koskaan oikeasti yrittäneet asua pienessä tilassa. Mutta miksi pitäisi yrittää? Jos täpötäysi ullakkovarasto ei ole merkki onnesta ja hyvinvoinnista, mikä erottaa pienen talon isosta? Olemme myös todenneet, että pieni talo vaatii jatkuvaa järjestyksen ylläpitämistä, mutta sekään ei ole mikään uhraus.

Jää siis jäljelle vain löytää ratkaisu tilan puutteeseen. Joissakin maissa, kuten Kiinassa ja Hong Kongissa, keskimääräinen asuinpinta-ala per henkilö on yli puolet pienempi verrattuna Ruotsiin, joten miljardit ihmiset ovat jo miettineet näitä samoja kysymyksiä. Todennäköisesti sinun ei tarvitse yrittää kovastikaan löytääksesi ratkaisuja, erityisesti koska pienten asuntojen trendi on niin suuri. Ikealla on valmiita keittiöitä keittolevyineen, tiskialtaineen, uuneineen, mikroineen ja säilytystiloineen niinkin pienelle alalle kuin 1,2 metrin leveydelle.

Ja jos on hankkinut valmiin talon Polhusilta noin kymmenellä tuhannella eurolla, on usein varaa huippuluokan sisustukseen. Ja pienessä talossa sekään ei maksa paljon, mikä on jälleen yksi pienesti elämisen hyvistä puolista.