Artikkelit

Start / Artikkelit / Järkevää sisustusta

Järkevää sisustusta

Useimmat, jotka ovat joskus käyneet asuntovaunun tai asuntoauton sisällä, ovat hämmästelleet sitä, miten tarkkaan harkittua kaikki on. Jokainen pinta on optimaalisesti suunniteltu, kaikkialla on säilytystilaa ja monilla huonekaluilla on monia toimintoja. Istuimien alla on säilytystilaa, pöytä taittuu kasaan, jotta siitä yhdessä viereisen sohvan kanssa saa tehtyä sängyn; työkalut, säiliöt sun muut ovat kokoontaitettavia, jotta ne veisivät mahdollisimman vähän tilaa, kun niitä ei käytetä. Mitään ei ole jätetty sattuman varaan!

Tällaista ajattelutapaa voi hyödyntää talossa, vaikka siinä ei pyöriä olisikaan, erityisesti kun halutaan sisustaa pienikokoinen talo, kuten mökki tai vierasmaja. Silloinkin on tärkeää voida hyödyntää talon joka nurkka.


Ajattele joustavasti

Silloin kun sisustaa pieniä paikkoja, on tärkeää ajatella monipuolisesti. Jokainen huonekalu, jolla on kaksi tai useampia käyttötarkoituksia, säästää tilaa.

Tavallisin monitoimihuonekalu suomalaisissa kodeissa on vuodesohva. Se on kätevä, kun satunnaisia yövieraita saapuu ja haluaa tarjota heille hyvän nukkumapaikan ilman, että tarvitsee kantaa esiin sänkyä kellarista (ja kirota sitä, kuinka se on tiellä loput 360 päivää vuodesta, kun sitä ei käytetä). Kun sitä ei enää tarvita nukkumiseen, sänkyosan vain taittaa pois käytöstä ja taas se on vain pelkkä sohva.

Pinottavat jakkarat ovat toinen mahtava ratkaisu tilapäiseen tarpeeseen. Siinä tapauksessa, kun sattuu olemaan enemmän vieraita, on kullanarvoista voida ottaa esille lisäistumapaikkoja, kun taas suurta määrää tuoleja olisi ikävää säilytellä satunnaista tarvetta varten.

Muita käteviä ratkaisuja ovat kokoontaitettavat tuolit ja pöydät, joita voi helposti siirrellä ja laittaa pois näkyviltä siten, että sisustus on aina tilanteeseen sopiva. Seinätuolit ja pöytälevyt, jotka voidaan ruuvata suoraan seinään ja laskea alas, kun niitä käytetään, on toinen tapa saada lisää istumapaikkoja ja työtasoja tarvittaessa.


Hyödynnä seiniä

Toinen mökkien ja vierasmajojen täydellisen sisustuksen salaisuus on seinien ja katon hyödyntäminen lattiapinta-alan lisäksi. Seinille laitetut kaapit ja hyllyt antavat paljon lisää säilytystilaa, josta on yleensä aina pulaa pienissä taloissa.

Kerrossänkyjen avulla voi hyödyntää neliömetrit kaksinkertaisesti. Työtila kirjoituspöydän muodossa harvoin jos koskaan yltää kattoon asti, joten sen yläpuolella on hyvin tilaa sängylle tai kaapille tai vaatekaapille.

Kulmat ovat erityisen hankalia hyödyntää järkevästi, mutta saatavilla on erikoissuunniteltuja kaappeja ja hyllyjä, jotka sopivat nurkkiin ja siten tilaa voidaan hyödyntää maksimaalisesti. Esimerkiksi kylpyhuonevalmistaja Svedberg on kehittänyt erikoissuunnitellun kulmatelineen, johon kuuluvat hyllytasot ja kulmapeilikaappi, jolloin on mahdollista saada usein unohdettu nurkkaus käyttöön.


Vinkki pieneen taloon

Pienessä talossa voi helposti tuntea ahtautta, aivan kuin ei olisi tilaa liikkua. Tietysti siinä on jotain perää, ja ei vierasmajassa pysty rivitanssikurssia järjestämään, mutta suurelta osin ahtauden tunteen voi karkottaa yksinkertaisella tavalla.

Vaaleilla väreillä sisustaminen saa tilan tuntumaan suuremmalta kuin se on, ja jos tila tuntuu harmaalta ja ikävältä, ei vaadita paljonkaan väriä tuomaan miellyttävän muutoksen. Se on yksi pienten tilojen sisustamisen hyvistä puolista.

Peilit ovat toinen tapa valaista tilaa ja saada se tuntumaan tilavammalta. Jos mökissä tai vierasmajassa asuu useampi ihminen, voi verhoilla rajata osan tilasta ja luoda pientä etäisyyttä tarvittaessa. Erona seiniin verhot on helppo ottaa alas ja taitella pois säilytykseen, kun niitä ei enää tarvita. Kuten sanottua, joustavat ratkaisut ovat pienen talon järkevän sisustamisen avain.


Priorisoi

Kun käytössä on vain pieni tila, on tärkeää mitä sinne ostaa, ja kenties vielä tärkeämpää on, mitä sinne ei osta. Jos tilaa on 15–25 neliömetriä, ei yksinkertaisesti ole varaa täyttää taloa huonekaluilla ja asioilla, jotka "saattavat olla käyttökelpoisia".

On olemassa monia valmistajia, jotka ovat erikoistuneita pienten talojen sisustukseen. Asuntovaunualalla on paljon sellaista, mikä sopii myös tavalliseen taloon. Myös pienvenealalla on erinomaisia ratkaisuja tilahaasteisiin. Mutta joskus huonekalujen ja irtaimiston tarve on niin tarkasti tietynlainen mittojen ja käytön suhteen, että on helpointa ja järkevintä valmistaa ne itse. Se on usein myös edullisinta, ja mikä parhainta, kerrassaan hauskaa puuhaa.