Kaikki talot alkavat perustuksesta, olipa kyseessä neliömetrin kokoinen työkaluvaja tai kaksikerroksinen omakotitalo. Kaikkiin rakennuksiin pätee myös se, että perustuksen laiminlyöntiä ei ole mahdollista pelastaa rakentamalla erityisen hyvää taloa. Perusta on syystäkin ensimmäinen osa talon rakennusta, sillä se on... kaikkein perustavin.
Jos kohtaat matkan varrella ongelmia, suosittelemme ottamaan yhteyttä rakennusalan asiantuntijoihimme, jotka opastavat sinut vaikeuksien läpi. Tässä on kuitenkin yleiskuvaus siitä, kuinka etenet työssä ideasta valmiiseen perustukseen.
Aloita valitsemalla paikka huolella. Mieluiten korkea kohta, jossa on vakaa maaperä, mutta ainakin tontti, jossa on hyvä salaojitus. Käytännössä halutaan rakentaa sinne, minne talo sopii – autotalli tien varteen, terassi eteläänpäin ja huvimaja sinne, mistä on paras näköala. Mutta älä valitse mutalätäkköä, jossa on maanalainen joki, sillä se on tarpeettomia haasteita.
Mitä paremman paikan valitset, sitä helpompaa se on. Tavoitteena on mahdollisimman kuiva alusta, jotta kosteus ei pääse tunkeutumaan rakennukseen alhaalta päin. Tätä tarkoitusta varten on syytä kaivaa pintakerros pois ja korvata se soralla, hieman taloa suuremmalle pinnalle. Kukat talon vieressä ovat erittäin kauniita, mutta eivät kovin käytännöllisiä.
Luultavasti aloit miettiä tätä kohtaa kauan ennen kuin otit ensimmäisen askeleen, mutta nyt ollaan jo toteutusvaiheessa. Tässä on neljä yleisintä vaihtoehtoa.
Edistyksellisin ratkaisu. Vaihtoehto lomamökeille ja mahdollisesti pienemmille mökeille. Vierasmajassa kokonainen pohja voi olla liikaa, ja pienemmissäkin rakennuksissa se on ehdottomasti liioittelua.
Styroksielementtien avulla rakennat eräänlaisen uima-altaan, jonka täytät betonilla, kun ensin on vedetty vesi-, viemäri-, sähkö- ja mahdolliset lattialämmitysputket.
Rakennusliike voi auttaa teitä oikean elementin ja koon valinnassa talon piirustusten mukaisesti.
On tavallista varata betoniauto, kun valmistelut ovat valmiit, sillä jos perustuksen haluaa täyttää betonilla omasta betonisekoittimesta, on siihen varattava paljon aikaa ja varauduttava kantamaan betonipusseja, kunnes selkä melkein napsahtaa. Toinen ratkaisu on ottaa tarjoukset betonilaatoista kokeneilta yrityksiltä ja antaa heidän valmistaa koko laatta, sillä tässä kustannukset voivat karata käsistä, jos kaikkea ei saada ensimmäisellä kerralla.
Paljon yksinkertaisempi vaihtoehto betonilaatalle on tyytyä useisiin kiinnityskohtiin betonianturoiden muodossa. Anturat voi ostaa valmiina ja kaivaa ne maahan. Mittaa naruilla ja vesivaa'alla tai laserilla saadaksesi ne oikealle paikalle ja korkeudelle. Helpottaaksemme sinua olemme kehittäneet anturasuunnitelman lähes kaikille taloillemme. Se on piirros, joka näyttää kuinka anturat asetetaan – yksinkertaisesti!
Betonianturat sopivat erinomaisesti myös paikan päällä valamiseen. Suositeltavasti valupahviputkiin, jotka on haudattu ja täytetty betonilla, jonka annetaan jähmettyä tai "palaa", kuten sanotaan. Oman anturan valaminen vie jonkin aikaa, mutta voi olla edullisempaa kuin esivalmistettujen anturoiden ostaminen. Lisäksi pahviputket ovat helpompia käsitellä kuin paksut betonianturat, joita ei voi heittää suoraan työauton takakonttiin.
Pienissä taloissa et välttämättä tarvitse edes anturoita. Varsinkin leikkimökeissä ja pienemmissä pihavarastoissa on hyvä laittaa muurausharkot maahan, mutta tässäkin tapauksessa pitää mitata niin, että ne päätyvät oikealle paikalle ja korkeudelle.
Kiinnityskohtien yhdistämiseksi asennetaan sitten betonilaattavaihtoehtoa lukuun ottamatta palkit, ns. välipohjapalkit, mieluiten painekyllästetyt palkit, joiden mitat ovat 45x90 mm. Sitten on "vain" rakentamaan taloa perustuksen päälle.
Onnea matkaan!