Artikkelit

Start / Artikkelit / Kompostikäymälä – ulkona sisätiloissa

Kompostikäymälä – ulkona sisätiloissa

Nykyisin on itsestään selvää, että useimmilla on vessa omassa asunnossa. Kun hätä tulee, voi vain mennä vessaan ja huuhdella kaikki todistusaineet vedellä viemäriin. Mutta vain sata vuotta sitten vesivessan omistaminen ei ollut lainkaan itsestäänselvyys asunnossa, ja jos mennään ajassa taaksepäin vielä muutama vuosisata, wc:nä toimi kuivakäymälä, niin sanottu kompostikäymälä.

Ehkä olemme jollain tapaa matkalla takaisin luontoon. Nykypäivän kasvava ympäristötietoisuus on saanut meidät näkemään järjettömänä sen, että sekoitamme ensiluokkaista lannoitetta veteen ja huuhdomme sen jätevedenpuhdistamoon. Kuivakäymälät ovat tulleet takaisin. Ne ovat kompostoivia käymälöitä, polttokäymälöitä sekä erilaisia erottelutoiminnoilla varustettuja käymälöitä, jotka jaottelevat meidän ihmisten tuottaman kuivan ja märän jätteen niin, ettei pahaa hajua synny.

Seuraava askel on kyseenalaistaa se, miksi meidän on pissattava ja kakattava samassa talossa kuin elämme. Ihminen on ainoa eläin, joka on unohtanut logiikan lausahduksessa "ei pidä kakata siellä, missä asuu". Tämä arviointiprosessi on jo käynnissä. Niin sisustuslehdet kuin television rakennusohjelmatkin puhuvat "ulkohuussista" ja sen eduista. Sen ilmeisen seikan lisäksi, että ulosteesta tulee erinomaista lannoitetta, vältymme monilta ongelmilta, jos lakkaamme käyttämästä vesivessaa. Viemäröintijärjestelmästä tulee yksinkertaisempi, edullisempi ja huomattavasti miellyttävämpi käsitellä, jos tiskivesi on likaisinta, mikä siellä kulkee.

Lisäksi vessa sisätiloissa vie tilaa. Kyseessä on kokonainen huone, jota käytetään vain muutamien minuuttien ajan päivässä, eikä sitä voi sijoittaa minne tahansa. Viemäröinti ja äänet pitää ottaa huomioon, eikä vessa saa olla yhteydessä keittiöön.

Monet tulevat silti edelleen haluamaan vedellä huuhdeltavan vessan kotiinsa, mutta siinä ei ole mitään väärää, että varasuunnitelmana on kompostikäymälä. Jos ei kotona, niin sitten kesäpaikassa. Miksi vetää viemäröinti ja aiheuttaa vuodon, tulvimisen tai veden jäätymisen mahdollisuus, kun ainoa mitä tarvitaan on pelkkä säiliö?

Kompostikäymälä on paitsi käytännöllinen, myös viihtyisä, sillä silloin saa omaan käyttöönsä koko rakennuksen kaikkein yksityisimmällä hetkellä. Unohda paha haju! Sen saa pois tuulettimilla (mielellään aurinkokennokäyttöisillä), kalsiumhydroksidilla tai hajustetuilla saniteettinesteillä. Hyvin hoidettu kompostikäymälä ei ole lainkaan ällöttävä, vaan luonnollinen ja viihtyisä.