Artikkelit

Start / Artikkelit / Mökki vuokrausprojektina

Mökki vuokrausprojektina

On monia syitä haluta hankkia mökki. Ehkä yleisin on niistä on se, että tarvitset lisätilaa, mutta tarve mökin hankinnalle vaihtelee ihmisten elämäntarpeiden mukaan.

Jotkut tarvitsevat ylimääräisen työhuoneen tai kirjaston, rauhallisen tilan rentoutumiseen. Toiset tarvitsevat vierashuoneen, jossa sukulaiset ja ystävät voivat nukkua tullessaan käymään. Tai ensikodiksi pojalle tai tyttärelle, joka alkaa olla jo liian vanha asumaan vanhempiensa kanssa, mutta jolla ei ole paikkaa minne mennä.

Voi myös olla, että sinulla on useita erilaisia tarpeita mökille, ehkä eri elämänvaiheissa. Tämä talo tulee olemaan paikalla vuosikymmeniä, joten jossakin vaiheessa et ehkä tarvitse sitä ollenkaan. Silloin on sen sijaan erinomainen idea vuokrata se ja saada näin passiivista tuloa joka kuukausi. Se antaa myös omistajalle jonkin verran inflaatiosuojaa – mitä korkeammat hinnat ovat koko yhteiskunnassa, sitä korkeamman vuokran voit periä.

Tontilla oleva mökki nostaa koko kiinteistön arvoa. Jos se tarjoaa myös jatkuvaa tuloa, kyseessä voi olla erittäin hyvä yhtälö. Nykyaikana monet etsivät vaihtoehtoisia sijoituksia sen sijaan, että laittaisivat kovalla työllä ansaittuja rahojaan pörssiin ja pitäisivät peukkuja, että se antaisi hyvän tuoton. Kiinteistösijoittaminen on historiallisesti osoittautunut yhdeksi vaihtoehdoista, joka alhaisesta riskistä huolimatta on tarjonnut parhaan taloudellisen kehityksen.

Ja mökki-uudistuksen yhteydessä yhtenä ideana oli se, että asuntopulaa korjataan siten, että asunnonomistajat voisivat rakentaa ylimääräisen talon ilman suurta byrokratiaa. Talo, joka oli hieman isompi kuin vierasmaja ja jossa siksi voisi asua vähän pysyvämmin. Ihanteellinen nuorille, opiskelijoille ja sinkuille, jotka haluavat asunnon ilman kalliita ponnisteluja tai pitkiä aikoja asuntojonossa.

On kuitenkin muutama asia, jotka tulee huomioida mökkiä vuokratessa. Tässä on lista.

Selvitä, kenelle vuokraat
On tietenkin parasta, jos löydät vuokralaisen, jonka tunnet tai jonka kanssa sinulla on ainakin yhteisiä ystäviä. Ei ole väliä, kuinka turvalliselta henkilö vaikuttaa – pyydä aina suosituksia. Mutta älä tyydy siihen, tee luottotietojen tarkistus ja varmista henkilön maksukyky.

Tutustu myös internetiin ja sosiaaliseen mediaan. Ihmiset julkaisevat yllättävän yksityisiä tietoja itsestään Facebookissa, Instagramissa, Twitterissä ja YouTubessa. Käytä näitä luodaksesi mielikuva mahdollisesta vuokralaisestasi ja kysy itseltäsi, onko tämä henkilö, jonka kanssa haluat tehdä kauppaa ja jonka haluat olevan lähin naapurisi.

Tee kirjallinen sopimus
Sopimuksen kirjoittaminen ei tarkoita epäluottamusta muita kohtaan, vaan sitä, että on vaikea muistaa kaikkea, mitä on suullisesti sopinut. Suulliset selvitykset voidaan myös tulkita eri tavalla äänensävyn jne. mukaan. Sovitun kirjoittaminen ja allekirjoittaminen nimellä ja päivämäärällä tuo turvaa kaikille osapuolille.

Sopimuksessa tulee olla tiedot vuokran määrästä, irtisanomisajasta, vuokralaisen ja vuokranantajan oikeuksista ja velvollisuuksista, siitä, mitä tapahtuu, jos jokin rikkoutuu jne. Kirjoita myös lista mukana olevista laitteista, vaikka vuokraisit kokonaan kalustamattomana. Verkossa on malleja, ja näiden asiakirjojen täyttäminen ei todellakaan ole vaikeaa yksityishenkilölle, vaikka heillä ei olisikaan juridista koulutusta.

Peri aina ennakkovuokra
Vuokra maksetaan yleensä kuukausittain. Riippumatta siitä, minkä vuokranmaksuvälin olet sopinut, pyydä maksu aina etukäteen. Jos alat antaa lykkäystä, päädyt pian tilanteeseen, jossa joudut näkemään vaivaa saadaksesi vuokrarahat ajoissa ja jos vuokralainen tekee ikävästi ja lähtee pois, sinulla on hyvin vähän mahdollisuuksia saada tätä rahaa enää jälkikäteen.

Vuokran lisäksi voit myös pyytää vakuuden odottamattomien tapahtumien varalta, esimerkiksi suojautuaksesi vuokralaisen huolimattomuuden tai vahingon aiheuttamilta kustannuksilta.

Siitä, kuinka korkeaa vuokraa voit periä, on säännelty oman asunnon vuokraamisesta annetussa laissa ("Huoneenvuokralaki") kun vuokraat asunnon, omistusasunnon tai omakotitalon.

Älä unohda veroa
Vuokratulot tulee ilmoittaa verovirastoon, jos kyseessä on yksityisasunto. Jos olet epävarma asiasta, ota yhteyttä verovirastoon.