Artikkelit

Start / Artikkelit / Voiko mökissä asua?

Voiko mökissä asua?

Mökit ovat pieniä, käytännöllisiä ja suhteellisen edullisia. Ne toimivat moitteetta kotitoimistoina tai vierasmajoina, mutta voiko 25–30 neliömetrin kokoisessa tilassa todella asua? Se vaikuttaa mahdottomalta, jos on tottunut asumaan isommassa asunnossa, mutta on olemassa ihmisiä, jotka täysin vapaaehtoisesti asuvat asuntoautoissa tai asuntovaunuissa, ja ne ovat vielä mökkejäkin pienempiä.

Tietenkin mökissä voi asua! Kun sieltä löytyy makuuhuone, kylpyhuone, keittiö, tupakeittiö ja säilytystilaa, on siellä kaikki, mitä tarvitsee. Kun laittaa makuuhuoneen parvelle, säästää periaatteessa kokonaisen huoneen verran tilaa. Ei ole mitään syytä, miksi nukkumista varten olevassa huoneessa pitäisi pystyä seisomaan. Kylpyhuoneen ei tarvitse olla kovin suuri, jos hyödyntää sen joka sopukan. Avoin pohjaratkaisu keittiön ja olohuoneen välillä säästää myös tilaa, ja tupakeittiöstä saa tilavan tuntuisen.

Tiny house -liike on pitkään ollut suosittu Yhdysvalloissa, mutta viime aikoina se on rantautunut myös Eurooppaan. Vuodesohvien ja kokoontaitettavien huonekalujen avulla tilan tarvetta voi vähentää, ja kuinka paljon tavaraa sitä loppujen lopuksi tarvitseekaan? Minimalismi on toinen trendi, joka myös valtaa alaa.

Asumiseen liittyy myös ympäristönäkökulma. Pienemmät asunnot vähentävät ihmisen ympäristövaikutusta, koska ne ovat sekä edullisempia rakentaa että lämmittää. Lisäksi asunto on edullisempi ostaa ja sen kulut ovat vähäisemmät. Kun asuu pienesti, on varaa parempiin materiaalivalintoihin, sillä niitä ei tarvitse paljon, ja ylläpitokustannukset mökissä ovat murto-osan suuremman omakotitalon kustannuksista.

Mökissä luonto on lähellä. Joka hetki on vain muutaman lyhyen askeleen päässä ulko-ovesta. Se voi tuntua epäoleelliselta, mutta mökissä on helpompi elää yhteydessä luontoon kuin kerrostaloasunnossa. Lisäksi tietää, että oma asuminen kuluttaa vähemmän planeettaa.

Monissa suurkaupungeissa keskimääräinen asuintila per henkilö ei ole paljon 30 neliömetriä suurempi, ja näppärillä ratkaisuilla pystytään vielä vähentämään muutamia neliömetrejä. Monet mökkejä kokeilleet eivät halua takaisin isompaan asumukseen. Eikä se ole vain hintakysymys. Mökissä on lähellä kaikkea ja kompakti asuminen saa aikaan järjestystä. Kun asuu pienessä tilassa, sotkulle ei yksinkertaisesti ole tilaa, ja siivoaminen on todella nopeaa. Hetken kuluttua mökkiasumisesta tulee itsestään selvä elämäntapa.