Artikkelit

Start / Artikkelit / Kuinka paljon talo saa maksaa?

Kuinka paljon talo saa maksaa?

Kun rakennetaan taloa, kustannukset helposti karkaavat käsistä. Etukäteen on vaikea tietää, kuinka paljon kaikki tulee maksamaan, sillä odottamattomia kuluja voi ilmaantua matkan varrella ja yhtäkkiä käsissään on taloprojekti, josta ei tiedä, miten selvitä taloudellisesti.

Yksi tapa välttää tämä (sen lisäksi, että tekee kotiläksynsä ja yrittää valmistautua kaikkeen mahdolliseen ennen kuin aloittaa projektin) on päättää etukäteen, kuinka paljon on varaa ja paljonko haluaa laittaa rahaa pientaloon tai pihamökkiin.Lisäksi on järkevää varata riittävä turvamarginaali kuluihin ja pysyä sitten suunnitelmassa.

Asiakkaan tulee aloittaa kysymällä itseltään, kuinka paljon talo saa maksaa. Jos rahojen takia ei saa haluamaansa taloa, voi odottaa, kunnes on varaa siihen. Mutta kohtuullisissa määrin toki, sillä ei ole mitään järkeä odottaa koko elämäänsä saadakseen kultaisen linnan, mutta ei myöskään ostaa taloa, johon on vain osittain tyytyväinen, sillä siihen ei koskaan tule olemaan täysin tyytyväinen.


Tee säästösuunnitelma

Säästösuunnitelmassa tai budjetissa ei ole mitään ihmeellistä. Se tarkoittaa vain summien kirjaamista eri asioille, jotta pysyy kärryillä liikkumavarasta. Kun on laskenut, paljonko tarvitsee ja kuinka paljon on mahdollista säästää, tietää kuinka kauan tavoitteen saavuttaminen tulee kestämään.

Tärkeintä on, että asettaa tarkoin harkitun tavoitteen. Summa, jonka haluaa säästää, ei pidä olla saavuttamaton, sillä ei kannata asettaa tavoitteeksi suurempaa summaa kuin oikeasti pystyy saamaan. Summan tulee olla kohtuullinen, jotta tavoite tuntuu saavutettavalta. Ei ole mahdollista elää vedellä ja leivällä seuraavat kolme vuosikymmentä, joten vaatimuksista on tingittävä.


Säästä

Jos pelkkä säästäminen ei riitä, voit tehdä enemmänkin! Ensimmäinen askel on käydä läpi talouden kulut ja katsoa, mitä niistä voidaan pienentää tai poistaa. Esimerkiksi jokin sopimus voi olla kilpailijalla edullisempi (tai jonka voi poistaa ilman, että kukaan sitä kaipaa) tai jotkin vakuutukset kalliita tai tarpeettomia.

Sen jälkeen voi yrittää löytää jonkin hauskan säästöprojektin, kuten alkaa pyöräillä töihin, vaihtaa ulkona syödyt lounaat eväisiin tai käydä ostoksilla edullisemmassa marketissa pienen lähikaupan sijaan. Kaikki tavat ovat hyviä ja jokainen säästetty euro merkitsee.


Valitse oikotie

On mahdotonta varjella itseään kaikilta käänteiltä ja etukäteen tietää, millainen loppusumman tulisi olla, eikä se koske ainoastaan rahaa, vaan myös aikaa. Se on nimittäin toinen tekijä, jolla on tapana karata hallitsemattomasti käsistä talon rakennuksen aikana. Yleensä kaikki vie kauemmin kuin kuvitteli. Paljon aikaa kuluu myös muuhun kuin varsinaiseen talon rakennukseen, kuten oikeanlaatuisten materiaalien etsimiseen hyvään hintaan.

Mutta on aivan mahdollista "fuskata" hieman, jos kokee, ettei matka ole tärkeämpi kuin määränpää. Kun ostaa valmiin talon Polhusilta, joko rakennussarjana tai valmiiksi asennettuna – suurin osa asioista voidaan ennakoida.